Nek- en schouderklachten

Herkent u dit? Klachten in de nek, schouder of armen die regelmatig terugkomen of gedurende een periode steeds erger worden. Of pijnklachten zoals stijfheid, een vermoeid gevoel, een zeurende pijn of tintelingen.

Mogelijk komt dit door verdikkingen in spieren, zogenaamde ‘triggerpoints’. Deze veroorzaken pijnklachten en stralen uit naar meerdere gebieden. Meestal verdwijnen ze niet zomaar. De oorzaak is vaak een combinatie van meerdere factoren, zoals houding, overbelasting en spanning. Dit vraagt om een meervoudige aanpak.

Naast de oefentherapie verdiep ik mij al jaren in ontspanning. Hiervoor heb ik bij en nascholingen gevolgd bij het NPI (Nederlands Paramedisch Instituut). Daarnaast ben ik yogadocent. Ik heb mijn opleiding gevolgd bij Saswitha in Bilthoven. De combinatie van oefentherapie en ontspanning bleek bijzonder goed voor de aanpak van bovenstaande klachten. Inmiddels heb ik jarenlange ervaring met het behandelen ervan.

Wat houdt het in?

Samen met u kijk ik naar de oorzaak van uw klacht. We starten met een onderzoek. Hierin wordt meestal al duidelijk wat voor u de meeste belastende activiteiten zijn. Ook stellen we samen een doel op. Daarna gaan we er direct mee aan de slag. Meestal zijn aanpassingen in de houding en eenvoudige oefeningen voor houding en ontspanning al voldoende om de klachten te verminderen. De oefeningen kunt u gemakkelijk toepassen in uw dagelijkse leven. Als er sprake is van stress, is het belangrijk dat u opnieuw leert hoe u uw spieren kunt ontspannen. U leert tijdig te reageren op uw klachten.

Wat levert het op?

  • U leert opnieuw hoe u uw spieren kunt ontspannen.
  • U leert hoe u uw houding kunt aanpassen tijdens belastende activiteiten.
  • Uw klachten verdwijnen of worden aanzienlijk verminderd.

Ontspanningslessen

Als uw klachten het gevolg zijn van uw houding of van spanning, zijn groepsbehandelingen een goede aanvulling op de individuele behandeling. De groepsbehandeling kan bijdragen aan verdieping en aan een beter resultaat.

Bij klachten die het gevolg zijn van houding, overbelasting en/of spanning, bestaat het risico dat je gewend raakt aan een hogere spierspanning in de nek, schouders, armen en rug. Door oefeningen te herhalen en de algehele ontspanning te bevorderen, ontwikkelt u een beter lichaamsgevoel. Hierdoor kunt u signalen eerder herkennen en tijdig op klachten reageren. Tijdens de groepsbehandelingen blijven we u individueel begeleiden en ondersteunen. De lessen zijn afwisselend, met zowel dynamische als rustige oefeningen. Alle aspecten komen aan de orde, zoals houding en ontspanning. Iedere behandeling sluiten we af met een algehele ontspanning.